PEGEMBARAAN BERSAMA HONDA CIVIC GENERASI KE-10

PEGEMBARAAN BERSAMA HONDA CIVIC GENERASI KE-10 | KUALA LUMPUR, 14 November 2016 - Baru-baru ni YI bersama dengan rakan Blogger yang lain berpeluang untuk bersama mencuba sendiri kehebatan Honda Civic Generasi ke-10. Pegembaraan selama 2 hari 1 malam barsama team Honda Malaysia YI akan kongsiakan dengan korang semua. Honda Civic Generasi ke-10 didatangkan dalam tiga varian berbeza iaitu 1.8S, 1.5 Turbo dan 1.5 Turbo Premium. Ciri sama seperti segmen-D, tetapi harga jualan segmen-C, harga jualan pula bermula dari RM113,800 hingga RM135,800.



Seawal 9.00pagi kami semua terlah berkumpul di Le Gardenz, Serdang untuk mendergar taklimat apa yang akan terjadi sepanjang pegembaraan dan ciri baharu yang terdapat pada Honda Civic Generasi ke-10.  Setelah selasai kami semua meulakan perjalanan kami ke MAEPSHonda Malaysia memperkenalkan warna baharu, Lunar Silver Metallic (perak) dan White Orchid Pearl (putih). Antara tiga warna lain ialah Merah, Kelabu dan Hitam.





Setiba kami di MAEPS kami telah diberi penerangan tentang VSA (Vehicle Stability Assist) dimana kami sendiri diberi peluang untuk merasai sendiri sistem VSA yang terdapat pada Honda Civic Generasi ke-10 dengan cara Gymkhana. Dengan adanya sistem VSA ini membantu menstabilkan kenderaan semasa membelok kenderaan mahupun semasa kecemasan.



Setaleh selesai activiti di MAEPS kami meneruskan perjalanan kami ke Mitsui Premium Outlet, Sepang untuk makan tengah hari sepanjang perjalanan kami kesana kami telah diterangankan dengan kehebatan Honda Civic Generasi ke-10 dengan kelajuan tinggi korang rasa korang tak bawa laju dan stabil. Honda Civic Generasi ke-10 kini boleh menghidupkan enjin tanpa perlu masuk ke dalam kenderaan. Dengan hanya menggunakan alat kawalan jauh, enjin kereta bersama penghawa dingin akan dihidupkan. Jangan risau, pintu kereta masih berkunci walaupun enjin hidup.



Setelah selesai makan tengah hari di Mitsui Premium Outlet, Sepang kami terus ke Litar Go-Cart Sepang untuk activity kami seterusnya di sini. Kami diberi peluang untuk mencuba sendiri Go-Cart berkuasa tinggi yang megunakan engin Honda 200cc. Disini kami diajar untuk memandu dengan cara yang yang betul jika menandu dengan kelajuan yang tinggi. 









Selesai jer sesi Go-Cart kami meneruskan perjalanan kami ke peginapan kami di Amverton Cove. Setelah tiba kami pun terus ke bilik masing-masing siapkan diri untuk makan malam. Setelah semua siap makan kami dibawa ke sekitar parkir untuk membandingan kan lampu yang terdapat pada Honda Civic Genarasi ke-10 dan Honda Civic Generasi ke-9. 






Honda Civic Generasi ke-10 yang megunakan lampu LED dan Honda Civic Generasi ke-9 megunakan lampu hologen. Dengan lampu LED yang hayat lebih lama, lebih terang yang penting tidak kesan silau terdahap mata berbanding lampu hologenHonda Civic Generasi ke-10 ni tampak lebih menarik. Baik bahagian hadapan ataupun belakang, sedan ini mampu membuatkan sesiapa saja terliur. Selesai jer sesi penerangan masing-masing masuk kebilik. 




Selamat pagi semua, hari ke-2 pagi ni lepas je sarapan kami dibawa ke kawasan Walkabout untuk melihat sendiri kelebihan Honda Civic Generasi ke-10 kereta yang dikeluarkan oleh pengeluar T dan pegeluar M, banyak berbezaan yang terdapat diantara 3 kereta tersebut. Bukan itu sahaja, Honda Civic Generasi ke-10 turut memiliki Paparan Audio Terkini bersaiz 7 inci dengan rekaan menarik. Ia juga menyokong sambungan bagi telefon pintar dengan Apple CarPlay dan Android Auto. 









Honda Civic Generasi ke-10 ini tampak lebih menarik. Baik bahagian hadapan ataupun belakang, Honda Civic Generasi ke-10 ini mampu membuatkan sesiapa saja terliur. Bukan itu sahaja cantik malag ruang penyimpanan juga cukup luas muat untuk 3 orang maut dibelakangnya.





Lepas je habis je sesi walkabout kami diberi peluang untuk mencuba AVT atau Paintball. YI apa lagi walau pun takut sakit, YI memberanikan diri untuk mencuba Paintball. Setelah 2 pusingan kumpulan kami (kumpuan merah) menang untuk kedua-dua pusingan. Lepas selasai peperangan Paintball kami apa lagi sempat terjun di kolam renang yang terdapat sini. 







Sebaik sahaja check-out kami menerus kan perjalanan ke Restoran The Main Kitchen di serdang untuk makan tengah hari. Sepanjang perjalan kami diterangan fungi 'Cruise Control' dimana korang boleh menetapkan kelajuan dan melepas kan 'paddle minyak' dan hanya fokus pada kawalan steering dan paddle brek. bukan itu sahaja koranh juga boleh menabah kelajuan atau mengurangkan kelajuan dengan hanya megawal di 'steering'.



Setiba kami disana  pelbagai jenis lauk dihidangkan untuk kami semua. Selesai makan, kami diterangkan fungsi brek parkir elektronik bersama fungsi pemegang brek auto (auto brake hold) dan kunci auto pergi (walk away auto lock), di mana pintu akan terkunci automatik apabila pemandu berjalan melebih jarak 2 meter dari kereta. Selain itu Honda Civic Generasi ke-10 dilengkapi dengan penghawa dingin belakang. 






Selain dari itu antara ciri-ciri keselamatan yang ditampilkan dalam Honda Civic Generasi ke-10  ialah:

  • 6 beg udara
  • Bantuan Stabiliti Kenderaan (VSA)
  • Sistem Brek Anti-Kunci (ABS)
  • Agihan Brek Elektronik (EBD)
  • Bantuan Brek (BA)
  • Bantuan Daki-Mula (HSA)
  • Isyarat Berhenti Kecemasan (ESS)
  • ISOFIX

Selesai jer penerangan kami meneruskan ke Malaysia Auto Show bertempat MIECC untuk melawat Honda Booth. Setiba disana kami diberi peluang untuk melihat kereta-kereta yang bakal dikeluarkan oleh Honda salah satunya BR-V. Bukan setakat itu kami juga diberi peluang untuk mencuba sendiri UNI-CUB.





Setelah selesai kami semua kembali ke Le Gardenz, Serdang dimana point pemulaan dan point terakhir kami sepanjang pengambaran kami bersama Honda Civic Generasi ke-10. Maklumat lanjut mengenai Honda Civic Generasi ke-10 serba baharu, pelanggan boleh mengunjungi mana-mana pengedar Honda; hubungi nombor Tol Percuma Honda di talian 1-800-88-2020 atau layari laman web www.honda.com.my atau www.ridethedream.my untuk meneroka ciri-cirinya yang menarik.

Share this:

PESANAN PEMILIK

Yazid Izzat

Hai, Terima Kasih sudi singgah dan membaca article kali ni. Kalau tidak keberatan jangan lupa untuk komen, share dan follow. Jangan lupa untuk ke Instagram YI disana banyak gambar-gambar yang menarik. www.instagram.com/yazidizzat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments: