Full width home advertisement

Travel the world

Eating Time

Post Page Advertisement [Top]

Lifestyle

RIZQ ISLAMIC SCHOOL (RIS) SEKOLAH TAFIZ BERTARAF ANTARABANGSA

RIZQ ISLAMIC SCHOOL (RIS) SEKOLAH TAFIZ BERTARAF ANTARABANGSA | KAJANG, 6 October 2016 - Bila kita dengar Sekolah Tahiz pasti banyak yang memikirkan sekolah tafiz ni sekolah pondok yang kurang serba serbi. Baru-baru ini YI berpeluang untuk melawat sendiri Rizq Islamic School yang bertempat di Sg Ramal, Kajang.


Rizq Islamic School (RIS) merupakan sebuah sekolah tahfiz bertaraf antarabangsa pertama di ASEAN. Sekolah ini mempunyai bangunan mereka tersendiri iaitu Wisma Rizq dimana ianya di uruskan oleh pihak Rizq Educare Sdn Bhd. Ianya telah mendapat kelulusan dari Ministry of Education (MOE) pada bulan Julai tahun ini dan bakal memulakan seisi pembelajaran pada Januari 2017. Di asaskan oleh anak-anak muda melayu iaitu En. Abdullah Firdaus bin Abd Jalil (29 tahun)  dan rakan-rakannya yang ingin mengubah pemikiran orang ramai tentang sekolah tahfiz sekali gus ingin memartabatkan di peringkat antarabangsa.


Selaluyer mesti kita akan fikir sekolah tahfiz atau sekolah pondok yang terletak di pinggir bandar, yang menpunyai kemudahan dan fasiliti yang sangat terhad dan memfokus kepada tahfiz Al Quran 24/7. Di Rizq Islamic School ini memariknya, sistem pembelajaran yang diterapkan berasaskan konsep "play based learning" yang mana diterapkan oleh negara Findland dan Jepun.


Dengan cara ini, ia dapat menaril minat anak-anak untuk datang ke sekolah dengan rasa seonok dan juga senang hati. Di Rizq Islamic School bukan hanya tertumpu untuk melahirkan Hafiz Quraan semata-mata malah juga melahirkan seorang pelajar yang mempunyai ilmu pengetahuan yang tinggi dalam bidang akademik. Sistem ini juga telah diiktiraf oleh MOE, UPKK, KSSR dan KSRA.


Rizq Islamic School mempunyai 16 buah kelas secara keseluruhanya dan dibahagi kepada 2 iaitu lower grade dan upper grade. Setiap kelas pula menempatkan 20 orang pelajar sahaja. Ini untuk memastikan yang setiap pelajar mendapat perhatian dan tunjuk ajar yang sepenuhnya dari guru kelas. Yang menjadikan ianya berbeza adalah bahasa yang di gunakan di sini adalah Bahasa Inggeris sebagai bahasa utama. Masa persekolahan ialah dari jam 8 pagi hingga 4.30 petang.Bukan itu sahaja, sekolah ini juga telah didaftarkan di bawah jenama Apple di mana hanya produk-produk Apple sahaja akan digunakan di dalam sesi pembelajaran di sini. Contohnya sewaktu di auditorium, setiap pelajar akan dibekalkan IPad untuk digunakan dalam sesi pembelajaran. Ilmu Falak, Astronomi Islam dan Robotik juga diterapkan sebagai silibus tambahan aktiviti kokurikulum selain subjek sedia ada.


Untuk pengambilan sesi Januari 2017 anda cuma bayar RM580 sebulan hanya kepada 100 orang terawal yang mendaftar berbanding dengan harga asal iaitu sebanyak RM600 sebulan untuk lower grade dan RM700 sebulan untuk upper grade. Yuran tambahan iaitu sebanyak RM200 sebulan adalah untuk kafeteria yang bakal menyediakan makanan sihat 3 kali sehari kepada anak-anak , jadi tidak perlu risau tentang duit saku atau duit belanja.


Pengambilan untuk sesi 2017 telah dibuka sekarang. Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh la layari atau hubungiWisma RIZQ
Lot.1456-2 Jalan Cempaka Off Jalan Teratai,
Kampung Sungai Ramal Dalam,
43000 Kajang, Selangor

Tel : 03-89120447
Whatsapp : 018-9611615

Credit Photo : www.ieyra.com

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib