Full width home advertisement

Travel the world

Eating Time

Post Page Advertisement [Top]

HARI STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN (NBOS) 2016 | PUTRAJAYA, 03 Ogos 2016 -  YI juga pernah meyertai progam yang dianjurkan oleh NBOS iaitu Volunteering For Professionals (VIP) pada tahun 2015 (KLIK SINI). Bagi korang yang tau ape itu NBOS meh YI kongsikan tentang NBOS.
APAKAH STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN (NBOS)?

NBOS merujuk kepada strategi lautan biru Kebangsaan atau Strategi Lautan Biru Nasional. Strategi Blue Ocean (menjalankan), yang ditubuhkan dan diilhamkan oleh Profesor W. Chan Kim dan Renée Mauborgne mengambil cara yang kreatif dan sistematik untuk membentuk strategi dalam kedua-dua sektor awam dan sektor swasta. Dengan melihat merentasi beratus-ratus langkah strategik sepanjang beberapa dekad yang lalu, Kim dan Mauborne berpendapat bahawa bukannya bersaing secara langsung dengan mereka, Pengurus dan pemimpin perlu membina semula sempadan tradisional industri, pasaran dan kerajaan untuk mewujudkan 'blue lautan' – tawaran nilai yang benar-benar unik yang akan memandu masa depan dan membuat persaingan tidak relevan. Pendekatan baru ini telah diambil oleh Perdana Menteri Malaysia, YAB Dato' Sri Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak, yang akan dilaksanakan oleh kerajaan.

Pada tahun 2009, Perdana Menteri melancarkan platform cross-Menteri-Menteri yang baru, Summit NBOS, untuk merangka dan melaksanakan NBOS untuk mencapai matlamat pendapatan tinggi, negara cukai rendah dan gembira. Melalui sidang kemuncak itu, penjawat awam, pemimpin-pemimpin sektor swasta dan pihak berkepentingan yang berkenaan bekerjasama untuk membangunkan dan melaksanakan NBOS inisiatif yang tinggi memberi kesan, kos yang rendah dan cepat dilaksanakan.

Reka bentuk dan pemilihan inisiatif NBOS adalah berdasarkan dua (2) prinsip utama: (1) berpendapatan tinggi menghantar melalui pertumbuhan ekonomi dan pembangunan bersepadu; dan (2) meningkatkan kebahagiaan awam melalui lebih keselamatan serta sosial kemasukan untuk menutup jarak sosial antara pelbagai Kumpulan dalam masyarakat. Sebagai contoh, luar bandar vs bandar, muda vs lama, lelaki vs wanita, kaya vs miskin, polis vs kerajaan tentera, Persekutuan vs Negeri & kerajaan tempatan, Kabinet kepimpinan vs kepimpinan perkhidmatan awam, dan lain-lain.


HARI STRATEGI LAUTAN BIRU KEBANGSAAN (NBOS) 2016

Pada 14 - 20 Ogos 2016 bertempat PICC, Putrajaya, NBOS akan mengadakan HARI TERBUKA NBOS 2016 bertujuan untuk berkongsi pengalaman Malaysia melaksanakan program transformasi sosial berdasarkan prinsip NBOS seperti impak tinggi, kos rendah, pelaksanaan yang pantas dan mampan.


Hari Terbuka NBOS 2016 juga memberi peluang kepada rakyat untuk mendapatkan maklumat lebih meluas serta berkongsi informasi mengenai pelbagai inisiatif di bawah NBOS yang dilaksanakan oleh Kerajaan. Dijangka lebih 7000 orang akan menghadiri Hari Terbuka NBOS ini dan program ini akan dirasmikan oleh YAB Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak. YAB PM turut dijangka akan melancarkan Buku Laporan (Report Card) NBOS 2016. Hari Terbuka NBOS yang bersempena dengan NBOS International Week ini juga akan dilaksanakan bersekali dengan program-program lain yang berkaitan seperti berikut:

1. Larian dan Kayuhan NBOS (NBOS Run and Ride) pada 14 Ogos 2016;
2.International Conference On Blue Ocean Strategy (ICBOS) : Transforming Nations Through Creativity And Innovation 16 – 18 Ogos 2016
3. Global Blue Ocean Award 2016

Hari terbuka NBOS ini juga menyediakan pelbagai pameran dan aktiviti daripada setiap kementerian dan agensi yang terbabit dengan inisiatif NBOS antaranya NSU, CODING, VIP, UTC, BR1M, MINDEF, MOHA, KPDNKK, MDEC, MOHR, MAGIC, KPKT, 1M4U, KPWKM, BIOTECH, KPM, JPA, PP1M, PR1MA, KPT, MOTAC, MOH serta MOA.

Selain itu, terdapat acara lain seperti Pocket Talks, Pertandingan National Code Challenge2016 (NCC) yang melibatkan pelajar Sekolah Rendah Dan Menengah serta program keusahawanan 1Malaysia Entrepreneurs (1MET) terdapat juga aktiviti seperti CODING bootcamp adalah untuk kanak-kanak sekolah rendah dan menengah, Kem Keusahawanan 1MEt (terbuka kepada orang awam), NBOS Run & Ride (larian etc), Pameran inisiatif-inisiatif NBOS, Booth Perbadanan PR1MA – maklumat berkaitan rumah PR1MA, F1 Simulatir by Petronas, Booth Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia, Aktiviti menarik oleh 1M4U, Aktiviti menarik oleh FIT Malaysia dan banyak lagi.

Bagi memeriahkan lagi program ini, aktiviti seni dan muzik juga disediakan kepada pengunjung Hari Terbuka NBOS itu nanti mulai 14-18 Ogos 2016.

Info Lanjut

No comments:

Post a Comment

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib